onsdag 14 juli 2010

Sjuk Erika vann rikstävling i uppsats om diskriminering

Detta är min dotter, Erika Forsgren. Bilden tagen i dec 1997 då det stod klart att hon vunnit en rikstäckande uppsatstävling med ca 15 000 deltagande, arrangerad av Diskrimineringsombudsmannen. I juryn satt bl a Ingrid Segerstedt Wiberg, legendarisk frihetskämpande liberal och stark motståndare till förföljandet av flyktingar och för mänskliga rättigheter.
Tävlingen var på temat flyktingfientlighet-diskriminering.

Tävlingen ägde rum tidigare under hösten, då Erika gick på högstadiet och bara var 15 år. Hon var sjuk den dagen (också, var mycket sjuk den tiden), men hade släpat sig till skolan för att skriva. När hon kom hem sa hon: "Nej pappa, det gick nog inte så bra. Jag kände mig dålig. "

Efter en tid stod det klart att hon vunnit tävlingen på skolan och skulle bedömas tillsammans med de bästa från landets alla skolor, som deltagit. Ytterligare några veckor senare fick vi ett samtal från skolan, Erika låg åter sjuk hemma i sängen, att de ville hon skulle komma till skolan för att lokalpressen skulle ta bilder och göra reportage. Väl där fick hon veta att hon vunnit hela rikstävlingen! Priset var en resa till New York plus en resa till Stockholm för att ta emot vinstbeviset på Slottet ur drottningens hand.

Ja, hon reste till Stockholm, fick priset plus en sångbok, filmades av teve och skulle få delta i Nobelfestligheterna. Men något festande blev det inte, efter Slottet låg hon och vilade på rummet.

Resan till New York fick också vänta något år pga av hennes hälsa. Men visst var det en fin prestation att vinna priset, och det dessutom samtidigt som hon var sjuk. Självklart var och är pappa stolt.