måndag 30 juni 2014

Erik mötte Torneo Finland - och Louise Hoffsten

På den min "offentliga", mera debattinriktade bloggen har jag lagt ut en recenserande text med en del reportageinslag från det besök familjen gjorde i lördags, den 28 juni.  Här vill jag publicera några till bilder och omkringkommentarer till resan.  De som vill läsa mera om musiken kan klicka på denna länk.

Erik har varit i Finland tidigare, men då var han mycket yngre. Och denna gång var det inte en ren turistresa, utan främsta syftet vara att göra en dag på Kalott Jazz och Blues-festivalen. Hela festivalen kunde och ville vi inte ge oss på, av olika skäl.

Nå, resan företogs i bil, och det kändes lån  gt, men gick bättre än befarat. Väl anlända så var det dock mulet, och aningen kyligt, vilket sänkte humöret. Dock hittade vi, mer eller mindre av en slump, den första konserten. En barnkonsert på Victoria Square, alldeles på gränsen mellan Sverige och Finland.
Erik med pappa vid det konstgjorda vattenfallet. 
 Erik lyssnar.Erik och Wilma


De två konserterna där var snabbt avklarade, och med en paus mellan. Så Erik passade på att hoppa på de små platformarna i den lilla konstgjorda dammen/sjön.

Staden i sig är ju i grunden en stad med låg träbebyggelse, men där somt är bättre och somt sämre bevarat och givetvis en hel del modern bebyggelse, höghus, varuhus etc utan egentlig charm. Tvärtom, som brukligt är i de flesta städer idag.

Den konsert, huvudkonserten för dagen, vi skulle kolla in låg dock på en liten holme, Pikisaari, som man kom till via en liten gångbro i trä. Där sken solen och där fanns ingen betong. Förutom det tält som fungerade som konsertsal så fanns en del andra tält, och smärre byggnader, några gungor och gräsmatta och ett skönt läge vid älven.
Utanför musiktältet.
Wilma och Erik i gungan.
Där fanns mat- och dryckförsäljning, och även t-shirts med festivaltryck - och även en del CD till försäljning, givetvis med de aktuella musikgrupperna.

Louise Hoffsten i full frihet.
En fullblodsartist.

 Erik fotograferar musikerna.

 Försöker fota och filma jag också. Men det är inte lätt från publikplats.
Och musiken tas inte upp så bra av de enkla redskapen (som surfplatta etc) Men de är ju bara tänkta som korta påminnelsesnuttar för hemmabruk, så det får vara ok.   Så fler bilder av Louise med delar av kompet.

Både jag och Wilma dök på Louise för att tacka henne för den fina upplevelsen hon gav oss. Men jag tror att hon mest uppskattade Eriks spontana "Du var väldigt bra!"   
(Kan tillägga att första ggn jag hörde Louise H live så var det på ett internt fp-arrangemang någon ggn i mitten el så av 1980-talet. Hon var redan då en mycket känd jazz o bluessångerska - och även i mera populärmusikaliska kretsar. Hon uttryckte, minns jag, en viss förvåning att återfinnas på ett fp-arrangemang.
Men det var inte konstigt som det kan låta idag. Då var fp fortfarande ett klart socialliberalt parti och Bengt Westerberg var partiledare, och var/är ju dessutom mycket jazzintresserad.  Och jag fick intrycket att hon gillade att sjunga sin musik för folkpartisterna, där och då. )