söndag 28 december 2008

Trafik i Davao City

Davao City är den största staden ( ca 1,5 milj inv) på Mindanao, den stora ön i södra Filippinerna.
Här några trafikbilder bilder.


Jeepny är nog det vanligaste transportmedlet. Finns i många varianter som tar från ca 15 passagerare till de som kan pressa in dubbelt så många. Även om även filippinana blivit bredare om baken på senare år (främst medelålders kvinnor och barn) så går det in fler filipinos än västelänningar på samma yta.Taxi är också vanligt. Finns med och utan AC, de senare lite billigare och svårare att få tag i. Alla verkar mer eller mindre slitna, speciellt de utan aircon. Å andra sidan slipper man lunginflammation om man åker utan aircon.

Motorcyklar har blivit vanliga. I praktiken verkar de vara ett mellanting mellan en trimmad moped och en lätt mc. Det är många som försöker tjäna in till betalningen genom att fungera som mc-taxi för 1-2 passagerare. Praktiskt speciellt för att ta sig hem den sista biten från huvudvägen(s jeepny) och den miserabla vägen upp till där man bor, vilket kan vara en eller flera km in i "djungeln".

Tricycle är ombyggda motorcyklar som kan ta uppåt tio pasagerare. Det finns dessutom rena trampcyklar (ombygga) som ar 4-5 passagerare.

Det är tät och tung trafik. Förutom passagerartrafik är det dessa varutransporter. Privatbilar finns också, men det är inte de som dominerar trafikbilden.